Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl kazandırılır?

Çocuklarımıza Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Anne ve babaların en çok şikâyet ettiği konulardan birisi çocuklarının kitap okumamasıdır. Bu yazı dizimizde anne ve babalara bu konuda yakınmak yerine çözüm önerileri sunacağız. Çocukların kitap okumama nedenini irdeleyip bu negatif durumu nasıl pozitif hale getireceğinizi anlatacağız. Yazı dizisini 10 yıllık eğitim deneyimlerime ve gözlemlerime dayanarak yazıyorum. Yazı dizimi okuduktan sonra çocuklarınıza kitap okuma konusunda bakış açınız değişecek. Hemen harekete geçip bu olumsuz durumu düzeltmeye çalışacaksınız. Çocuklar neden kitap okumaz? İlk olarak bu soruyu cevaplayalım. Çocukların kitap okumama nedenleri şunlardır:

  1. OKUMA DÜZEYİNİN YETERSİZ OLMASI: Okuma yazmayı geç öğrenmiş, bazı sesleri tanıyamayan, heceleri birleştirmekte zorlanan, okuduğunu anlamayan çocuklar okumayı sevmez. Okumak çocuğa işkence gibi gelir. Okuduğunu anlayan, sesleri tanıyan, heceleri kolay birleştiren, akranlarından geri olmayan çocuklar genelde okumayı severler.
  2. İLGİ ÇEKİCİ KİTAPLARIN OLMAMASI: Çocuğun ilgisini çekmeyen bir kitap verip okumasını istediğiniz zaman çocuk bu kitabı okumak istemeyecektir. Çocukları hafta sonu kütüphaneye ya da kitap satan yere götürüp ilgisini çeken kitapları satın alırsanız çocukta kitap okuma şevkini arttırmış olursunuz. Çocuğun ilgisini çeken bir kitabı alıp çocuğa verdiğinizde siz oku demeden kendisi o kitabı okumaya başlayacaktır.
  3. ÖZENDİRİCİ ORTAMIN OLMAMASI: Evde kimsenin kitap okumadığı, televizyonun 24 saat açık olduğu, gürültünün sesin eksik olmadığı bir yerde çocuktan kitap okumasını istemek doğru değildir. Kitap okumaktan tat almak için kitap okuduğunuz ortamın sessiz olması gerekir. Akşam saatleri ailenin tüm bireyleri bir araya gelip 30 dakika kitap okuma etkinliği yaparsa bu sürede anne eline bir dergi, baba gazetesini alır kardeşlerde kitap okursa evde özendirici bir ortam oluştuğu için çocuk kitap okumayı sevmeye başlar.
  4. OLUMSUZ YAKLAŞIM TARZLARI:  Suç işleyen çocuğa çabuk odana git ve kitap oku cezalısın demek çocuğu kitap okumaktan soğutur. Çünkü çocuk artık kitap okumayı bir ceza olarak görmeye başlayacak. Suç işlediği zaman annesi tarafından verilen bir ceza olarak kitap okuma hafızaya yerleşecektir. Kitap en iyi dosttur ve arkadaştır, kitap okumak güzel bir eylemdir, kitap insanın ufkunu aşar, kitap ile insan bilgi ve deneyim kazanır gibi konuşmalar çocuğa yapılmalıdır.
  5. KİTAP OKUMAYA TEŞFİK EDİN: Çocuklarınıza kitap okuma konusunda hedef koyun. Haftada 1 tane kitap okursan seni sinemaya götüreceğim gibi hedefler çocuğunuzu kitap okumaya güdüler. Çocuğunuzun kitabı okuyup okumadığından emin olmak için çocuğunuza okuduğu kitabı anlatmasını isteyin. Size anlatırken büyük keyif alacaktır. Size anlatmak için birçok kitap okumak isteyecektir. Kitapla ilgili çocuğunuza sorular sorun.
  6. ÇETELE TUTUN: Çocuklarınızın okuduğu kitabı bir yere not alın. Sayı arttıkça çocuk kitap okumaya güdülenir. Sayıyı arttırmak için çok kitap okumak ister. Belli hedefler koyup 10 kitap okuduğunda hayvanat bahçesine götüreceğim 30 kitap olunca bisiklet alacağım gibi ödüller koyun.
  7. SEVİYEYE UYGUN KİTAP SEÇİMİ: Çocuklar kitap okurken çok çabuk sıkılırlar. Bunun temel nedeni birçok öğrenciye verilen kitaplar çocukların seviyesine uygun değildir. Çocuğun iç dünyasına hükmetmeyen, onun dünyasına seslenmeyen kitaplar çocuğun ilgisini çekmeyecektir. Kitap satın alırken çocuğun yaş ve okul seviyesine göre kitap almalısınız. 2.sınıf öğrencisi ile 5. Sınıf öğrencisinin okuyacağı kitaplar çok farklıdır. 2. Sınıf öğrencisi daha çok resimli ve yazı puntu büyük kitaplar okurken, 5. Sınıf çocukları daha küçük resmi az olan kitaplar okurlar. 2. Sınıf çocuklar daha çok masal kitabı okurken 5. Sınıf çocukları hikaye, 8. Sınıf çocukları da romanlara yönelirler.