Özel dersin hayatımızdaki yeri ve öğrencilere kattıkları artık kabul edilmiş bir gerçek. Hayatta her insan farklıdır yapısı, öğrenme düzeyi, bakış açısı, anlama kapasitesi, eğitim seviyesi farklıdır. Özel dersin faydası işte burada kendini gösteriyor. Her öğrenciye farklı bir bakış açısı getiren ve öğrencinin; öğrenme düzeyine, zamanına göre şekillenen özel dersin faydalarını sıralamak gerekirse:
Bilindiği gibi sınıf ortamında çok öğrenci ve bir öğretmen bulunur özel ders yapısı itibari ile birebirdir. Bir öğrenciye karşılık tek bir eğitmen ile eğitimler gerçekleşir. Bu durum eğitimin kalitesini şüphesiz arttırır. Öğrencinin eksiğine göre anında müdahale edilir.
Sınıflarda yapılan eğitimlerde öğrenciler odaklanma sorunu yaşıyor. Bu durumun oluşmasında bir çok sebep bulunuyor. Neyse ki özel ders birebir olması sebebiyle odaklanma sorununu ortadan kaldırıyor. İlgi dağınıklığı olsa dahi eğitmenlerin anında mühadelesi sayesinde ilgi tekrardan sağlanıyor. Bu şekilde yapılan dersler çok daha kalıcı oluyor.
TEOG, YGS, LYS gibi sınavlarda öğrenciler sadece eğitimsel değil ruhsal olarak da hazırlık içinde olurlar. Özel ders hocaları sayesinde koçluk sistemi denilen bir eğitim sistemine giren öğrenciler. Sınava hazırlıktaki tüm soru ve sorunlara yanıt bulabilmektedirler.
Destek amaçlı eğitim kurumları okullar gibi belli saat ve programlara yönelik müfredatlara sahiptir. Her öğrencinin ihtiyacı farklı olabilmesine rağmen herkes aynı eğitimi ve müfredatı görür. Bu durum özel dersin savunduğu eğitime göre oldukça yanlıştır. Özel ders öğrencinin ihtiyacı olan eğitimi verir. Öğrencinin en uygun olduğu saatler belirlenerek strateji belirlenir.
Eğitmenler her özel ders öğrencisi için kendilerine özgü çalışma planı oluştururlar. Bunun sebebi her öğrencinin ihtiyacı olan ders, konu farklılık gösterebilmektedir. Eğitmenler hazırladığı planlar ile öğrencinin en çok ihtiyacı olan konulara ağırlık verirler. Bu şekilde öğrenciler bilgiyi en üst düzeyde alabilmektedir.
Öğrencilerin sene içerisindeki performansına bağlı olarak özel ders öğretmenlerinin kendilerine hazırladığı stratejiler sürekli değişebilmektedir. Bu sayede “zor derslerde daha sık tekrar” yada “uygulama derslerinde daha bireysel çözüm yolları” gibi stratejiler ortaya konmakta ve öğrencinin sınavlara daha iyi hazırlanabilmesi sağlanmaktadır.
Şeklinde bir sıralama yapabiliriz.